Son zamanlarda uydudan define bulma konusunu araştıranların sayısı bir hayli fazlalaştı. Durum böyle olunca çok sayıda dolandırılan insanla da karşılaşır olduk. Bu yazımızda “Uydudan define bulunur mu?” sorusuna açıklamalı bir şekilde cevap getireceğiz.
Öncelikle uydudan yeraltı görüntülemenin mümkün olmadığını, henüz böyle bir teknolojinin olmadığını belirtelim.
1957 yılında fırlatılan ilk uydu olan Sputnik 1’den sonra çok sayısa uydu fırlatılmıştır. Bu uyduların herbirinin farklı görevleri vardır. Haberleşme uyduları, navigasyon uyduları, meteoroloji uyduları, gözlem uyduları vb. gibi. Ancak bu uyduların tamamı yeryüzünde olan bilgileri aktarmaktadır. Yer altından bilgi alamazlar.
Bu konuda MTA (Maden Tetkik Arama) genel müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şu şekilde : Optik Sensörler ile yer yüzeyinin altından bilgi edinmek mümkün değildir. Ancak aktif algılayıcıların (SAR, Radar, Dedektör vb.) uygun koşullarda yer yüzeyi altından bilgi edinmesi bir dereceye kadar mümkün olabilir.
Peki uydudan define bulduğunu iddia edenler nasıl yapıyor?
Jeoloji, meteoroloji gibi sektörlerde kullanılan bir çok bilgisayar programı var. Bunlara 2D veya 3D modelleme programları diyoruz. Bu programlar girilen verilere göre 2 boyutlu veya 3 boyutlu görüntüler oluşturmaya yarar.
İşte kötü niyetli kimseler de; Google Eart’ten uydu görüntülerini alır ve modelleme programları ile renklendirerek define yeri tespit ettiği yalanıyla insanları kandırır. Genellikle yeşil, kırmızı renklerden oluşan bu görüntülerin define tespiti ile hiçbir alakası yoktur.
Surfer, RockWorks, Opendtect, Grapher gibi programlar modelleme için kullanılan programlara örnektir.
Sonuç olarak size uydudan define bulduğunu veya define yeri baktığını söylerek para talep eden kişilere itimat etmeyin. Uydudan yanlızca araştırma yaptığınız yerin yakınlarındaki yapılar, yüzey şekilleri, yerleşim yerleri gibi bilgileri edinebilirsiniz.
Şahıs olarak yapılacak olan define aramalarında en çok kullanılan ve en bilimsel yöntem metal dedektörleridir. Metal dedektörleri hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.
Pimax Dedektör, yılların kazandırdığı bilgi ve tecrübeye güvenerek 2005 yılında İzmir merkezli olarak metal dedektörleri sektöründe hizmet vermeye başlamıştır.
Pimax Dedektör olarak, dünya genelinde metal tespit teknolojileri arasında, en verimli sistemler olan Pulse İndüksiyon ve VLF teknolojilerini kullanıyoruz. Markamızı oluştururken de bu teknolojilerden esinlendik. Pulse İndüksiyon (Pi) ve maksimum (max) kelimelerinin kısaltmalarını kullanarak Pimax markasını oluşturduk.